
domingo, enero 29, 2006
La balada de Narayama

Amor pel cinema

El cinema versus cinema


L'horrorrrr, l'hororrrr....



Guerra freda

Neorrealisme de postguerra
L’argument emmarcat en plena postguerra italiana , se centra en la figura d’un pare de família amb dos fills , Antonio Ricci , de quaranta anys , obrer en atur des de feia dos anys que troba una feina : enganxar anuncis. La condició per obtenir-la és tenir bicicleta. El problema que se li plantejarà és que la té empenyorada al Monte de Piedad. Ell i la seva dona Maria estant d’acord que necessiten els diners , havien de recuperar la bicicleta. Per desempenyorar-la donen a canvi roba , més concretament els llençols. Al dia següent , després d’haver deixat al seu fill de vuit anys Bruno al taller on treballa , comença a enganxar cartells per la ciutat. Mentre està enganxant-ne li roben la bicicleta. Antonio embogit denunciarà el robatori. La policia li aconsellarà que sigui ell mateix que la cerqui ja que les denúncies per robatoris de bicicletes són decenes cada dia. Així que Antonio com Bruno en posen a recórrer la ciutat. La desesperació d’Antonio augmenta a mesura que passen les hores i no troben cap rastre de la bicicleta. A l’aturar-se davant un estadi de futbol , Antonio no podrà resistir la temptació i robarà una bicicleta. L’han vist i és atrapat. La gent l’insultarà davant els plors del seu fill Bruno. Quan l’amo veu l’escena decideix no denunciar-lo. Antonio s’allunyarà pobre , trist i resignat a la seva sort.


La pàgina més negre la història de l'home
D’entre tots els aconteixements i fets històrics que composen la història de la segona guerra mundial , és indiscutible que l’episodi més negre i que colpí la consciència i sensibilitat humana fou el dels camps de concentració i l’anomenat holocaust. Trist i terrible testimoni de fins a quin punt pot arribar a ser de terrorífic , aterrador , sanguinari i inhumà el propi ésser humà amb membres de la seva pròpia espècie. Quan l’ull de l’home descobrí les atrocitats que es varen dur a terme en els camps de la mort un sentiment de vergonya envaí les nostres ànimes. La pregunta era com l’home havia estat capaç de fer una cosa com aquella. La famosa frase de l’home és un llop per l’home es quedava curta quan s’observava l’espectacle de cossos amuntegats i espectres esquelètics arrossegant-se com a ànimes en pena. Les paraules no arribaven a descriure unes imatges tant esperpèntiques i d’aire fantasmagòric. Tot aquell horror nazi ha donat peu a gran quantitat d’estudis , llibres , documentals i com no de pel·lícules. En el cas de la filmografia referida a l’holocaust jueu i el procés d’extermini al qual foren objecte durant el règim nacionalsocialista. Es decantà més per mostrar-nos les persecucions de la que foren objecte que la veritable tragèdia que es gestà als camps de concentració. Quasi cinquanta anys després de la fi de la guerra sembla com si el conflicte ressorgí i hi hagués una inquietud per part de certs directors de recordar-nos que és el que passà durant els sis anys on el món va estar sotmès en la més absoluta de les negrors. De tots els projectes que varen veure la llum i passaren per les pantalles d’arreu del món la que més ressò va obtenir fou l’obra de l’anomenat rei mides del Hollywood modern. Especialista en cintes d’aventures , pel·lícules milionàries que atreuen les masses , de tant en tant ens regala una obra mestre recorrent al gènere dramàtic. Steven Spielberg sentia que tenia un deute amb els seus antepassats d’origen jueu. I quan es cregué preparat , madur en termes cinematogràfics , rodà la que personalment considero com una de les obres culminants sobre l’holocaust jueu durant la segona guerra mundial.


Una oferta que no podras refusar





viernes, enero 20, 2006
Els raïms de la ira

Des del primer pla del film , fins a l’última de les frases que emanen de la boca d’una impressionant Jane Darwell , que per cert va guanyar el guardó a la millor actriu secundària aquell any per aquest film als Oscars , transmeten un realisme que solament John Ford ha sabut donar a les imatges. Un jove Henry Fonda acabat de sortir de la presó s’encamina a casa seva sense saber que ja no té casa. Pel camí anirà descobrint el que li espera. Cases buides, terres desertes , màquines que arrasen amb tot i gent humil i treballadora que es veu obligada a marxar per la força. Sensacional l’escena en la que un vell amic al qual li han pres les terres explica el que ha passat. Com les màquines s’ho han endut tot , hi ha una superposició dels rodets del tractors , el tractors i la terra que mostren aquesta sensació de rodet que s’ho endú tot per davant. Les màquines han amaçonat tot allò que han trobat pel seu camí , no han deixat res. No més aclaridora és la imatge un cop la màquina passa per damunt de la casa , la càmara mira cap el terra on les ombres dels pobres agricultors es troben situades just on veiem les petjades deixades per la màquina. La sensació que dóna i que John Ford va voler transmetre és que la màquina els ha atropellat. Que ha passat per damunt d’ells sense contemplacions. Acabant en uns segons allò que anys han trigat a construir. Ford com a cineasta nascut del cinema mut a l’igual que altres mestres com Hitchcock o Dreyer , dóna gran importància als gestos , a les mirades , als comportaments , més enllà del de les paraules. Tendre és l’escena en que la mare , ha d’anar seleccionant aquells records que ha d’endur-se i cremar la resta. Unes fotografies , figures de premis , i sobretot el d’unes arracades que amb tota seguretat havien passat de generació en generació de mare a filla i que ara se n’havia de despendre’s. Aquella mirada nostàlgica cap el mirall posant-se les arracades diuen més que mil paraules. Tota l’esperança que els hi resta aquella pobra gent es troba resumida en un tros de paper en el que es demana mà d’obra . Un tros de paper és l’única sortida que els hi queda , i s’agafaran a ell com a únic camí per fugir del mal tràngol que la vida els hi estava fent passar. Res ni ningú aconseguirà prendre’ls-hi la mica d’esperança que els hi queda. Ni tant sols l’advertència que els hi farà un home durant el trajecte. “ Tot és mentida , segurament aquest mateix paper l’hauran llegit milers d’homes com vostès buscant el mateix , feina. Però no hi ha feina per tothom.” Tot i així no tenen res a perdre , per què ja ho han perdut tot.
L’arribada a la terra promesa no podrà ser més desoladora . L’entrada del camió atravessant els carrers improvisats del campament on hi viuen milers de persones que com ells han fugit de la pobresa buscant un raig d’esperança. Tot és pura misèria, homes , dones , nens tots amb la mirada perduda , vençuts i sense un futur clar. La fam és present a cada metre del campament , els nens s’apilen davant l’olla de la mare Joad a la recerca d’un xic de menjar que dur-se a la boca. Tot plegat respira un aire de desesperació , reflex del que s’estava vivint a gran part del territori americà. I en temps de crisi sempre hi ha qui se n’aprofita i aquests seran els grans magnats. Amos de la terra que comerciaran amb la desesperació d’aquesta pobra gent per enriquir-se , oferint feines a sous miserables. Davant aquesta injustícia , fins i tot l’autoritat hi farà la vista grossa ja que segurament formaven part del mateix entramat de corrupció generalitzada. El personatge d’en Henry Fonda , en Tom Joad en serà una de les víctimes. Haurà de fugir degut al fet que colpejarà a un guàrdia que estava a punt de disparar sobre un home que havia aixecat la veu davant el xantatge al que es veien sotmesos , obligats a acceptar uns treballs miserables amb sou pírrics. Seguint amb la seva travessia , arriben a un nou campament on les comoditats i la situació que s’hi vivia , és a dir , sense vigilants armats i sense ningú que se n’aprofités d’ells pareixia que podia ser el principi del final del malson. Tot i les comoditats , el més important encara manca , la feina. Tot plegat farà que els membres de la família Joad hagin de tornar a carregar el camió i unir forces per emprendre un nou viatge buscant la feina que els permeti d’una vegada per totes deixar enrera el calvari que la vida els ha imposat.
La gran depressió
L'últim refugi dels misserables



