domingo, febrero 26, 2006

Cami de redempció

A falta de projectes atractius, alguns actors de renom, amb una carrera llarga i consolidada han decidit posar-se darrera de la càmera. Casos com els de Robert Redford o Clint Eastwood avui en dia ja no són tant extranys. Un dels últims exemples és el de l'actor Tommy Lee Jones que debuta com a director a la gran pantalla amb Los Tres Entierros de Melquiades Estrada. Film que venia precedit per la seva bona acollida al Festival de Cannes on va recollir els premis a millor actor pel mateix Tommy Lee Jones i millor guió per Guillermo Arriaga.
La cinta comença quan el cos de Melquiades Estrada és trobat en mig del desert on ha estat enterrat de forma precipitada després del seu assassinat. Les autoritats no fan gaire per trobar el culpable. Qui si decidirà fer justícia serà Pete Perkins, capatàs d'un ranxo i millor amic de Melquiades, investigant la seva mort i obligant al seu assassí a dur el cos del seu amic a la seva població natal per donar-li sepultura.
Situada en un poble fronterer entre Estats Units i Mèxic el film és una mena de western modern, on s'hi barreja sentiments com el de l'amistat, la fidelitat, l'amor, la llibertat, la resignació i la redempció. Més enllà de l'acció, Los Tres Entierros de Melquiades Estrada és una pel.lícula de personatges. D'això en té gran part de culpa el seu guionista, Guillermos Arriaga. Escriptor mexicà , reconvertit a guionista es va donar a conèixer internacionalment primer pel guió de Amores Perros. Èxit que li va obrir les portes a Hollywood, on va signar el guió de 21 gramos. L'estructura de tots tres films és semblant, més en el cas de 21 gramos i Los Tres Entierros, ja que en la primera part del film convina els salts en el temps, mesclant passat i present. Constants flashbacks que ens van donant pistes i construint la personalitat de cadascun dels protagonistes del film. La segona part se centre en el viatge que Pete Perkins i Mike Norton faran , acompanyats pel cadàver de Melquiades Estrada , cap al poble natal de Melquiades per enterrar-lo. El títol del film fa referència als tres enterraments a que és objecte Melquiades. El primer en mig del desert, un cop és assassinat de forma involuntària per Mike Norton qui per amagar el seu greu error decideix amagar el cos. El segon quan les autoritats decideixen donar-li sepultura en el cementiri públic ja que per a ells és només un altre "espalda mojada". I el tercer és el que el seu amic Pete li ofereix, complint així la promesa que li fa a Melquiades.
Com he comentat un dels elements que fa del film un excel.lent fresc de les virtuts i misèries de la raça humana són els seus personatges. Tommy Lee Jones ens dibuixa una visió de nosaltres mateixos amb petites pinzellades representades per cada un dels protagonistes. En Pete Perkins, en pròpies paraules de Tommy Lee Jones, aspira a les mateixes coses que aspira un àngel: que la pau reini al món, que la humanitat faci el bé. Impressionant l'actuació de Jones encarnant Perkins. Un tipus inexpressiu, amb una mirada plena de tristor, però d'una gran humanitat. És un personatge que parla més amb l'expressió del seu rostre que amb qualsevol paraula. Melquiades Estrada, a qui dóna vida Julio César Cedillo, és el testimoni de tants i tants mexicans que creuen com poden la frontera per aconseguir una vida millor. És simplement un bon home, honest, fidel, que l'únic a que aspira és viure bé amb ell i amb els que l'envolten. El tercer en discòrdia és Mike Norton, interpretat per Barry Pepper, l'assassí de Melquiades. Agent de la policia fronterera, jove, racista, brutal, irresponsable veu com tot allò amb el que cimenta les seves creences, accions i reaccions es va esfondrant i canviant a mesura que avança en el seu personal viatge redemptor. El Mike Norton que comença el film no tindrà res a veure amb el que l'acaba. Perkins el segresta i l'obliga a acompanyar-lo per enterrar a Melquiades a Mèxic. Durant el seu viatge entrarà en contacte amb la gent i cultura que tant desprecia. Cosa que el farà canviar radicalment. La part femenina del film són dos personatges que podrien ser dues cares d'una mateixa moneda. Per un cantó hi ha la madura, veterana, experimentada i resignada Rachel a qui dóna vida l'actriu Melissa Leo. I per l'altre està l'atractiva, abnegada i finalment valenta Lou Ann Norton, interpretada per January Jones. Lou Ann Norton i el seu matrimoni amb Mike Norton, és l'arquetip de típica parella d'un ciutat americana. Són la parella popular de l'institut, ella capitana de l'equip d'animadores, la noia guapa i ell el noi rebel, ben plantat. Enamorats de molt joves, ella decideix deixar-ho tot, de renunciar als seus somnis per seguir el seu marit. En un moment del film sembla que el destí de Lou Ann serà el mateix que el de Rachel. Atrapada en un matrimoni sense futur, sense passió, en un poble de mala mort, trista, sense vida, i aguantant en un matrimoni simplement pel fet que és el millor que ha conegut. Lou Ann sembla destinada a acabar igual, però per sort per ella pren consciència de la seva situació i agafa el camí valent.
Al llarg del viatge al.legòric cap a la redempció que Perkins i Norton efectuen travessant la frontera, es van trobant tot un conjunt de personatges que són un reflex de la cultura d'una i altre banda del Rio Grande. D'entre tots ells, immens, meravellós, el del vell cec que viu sol en mig del no res, escoltant la ràdio mexicana sense entendre ni una sola paraula de castellà. Solament pel fet que li sona bé.

No hay comentarios: